Buiten schilderen met Moose Färg
Moose Färg verf is de ideale buitenverf! Buiten schilderen met buitenverf Moose F is gemakkelijk, aangenaam en snel en zorgt voor een duurzaam resultaat voor vele jaren. De verf is beschikbaar in unieke matte kleuren, die u doen denken aan het Zweedse landschap.
Hieronder vindt u enkele praktische adviezen waardoor buiten schilderen – of utomhus in het Zweeds – het meeste rendement oplevert.
Gaat u buiten schilderen?
Ondergrond
Moose F is geschikt om buiten te schilderen op alle houtsoorten. Zo is het ideaal voor glad geschaafd hout zoals we in België veel gebruiken. Maar ook als het hout al geïmpregneerd, geverfd of gebeitst is zorgt verftype Moose F voor het beste resultaat. Het veelgehoorde gerucht dat watergedragen verf niet toepasbaar is over oplosmiddelgedragen verf is niet juist. Het hangt enorm van de verfsoort en voorbewerking af of ze elkaar verdragen.
F type is in het overgrote deel goed te gebruiken, mits de voorbehandeling goed wordt gedaan. Dat houdt in: grof schuren, vetvrij schoonmaken en goed laten doordrogen.
Moose F is ook prima bruikbaar op beton, leem en keramiek (bloempotten) als u wilt buiten schilderen. Voor stenen buitengevels van huizen is er te weinig ervaring en beveel ik Moose niet aan. Een rustiek tuinmuurtje echter geeft een prima resultaat.
Advies voor buiten schilderen met Moose F
- Ondergrond inspecteren
Bestudeer eerst goed de ondergrond die u gaat verven. Verwijder eerst loszittende verfdelen. Dan dient u het oppervlak van uw houten product schoon te maken en te ontvetten, bijvoorbeeld met milieuvriendelijke lijnoliezeep Moose Polarsken. Hierdoor wordt het oppervlak vet en vuil vrij, dit zorgt straks voor een goede hechting van Moose F houtverf.
- Voorbewerken
Als u de oude verfresten heeft verwijderd dan kunt u de ondergrond gaan voorbewerken door goed op te schuren. Een ruw opgeschuurde ondergrond geeft het mooiste resultaat.
Wilt u schimmel en rot voorkomen? Vraag dan om meer informatie. Het gebruik van anti-schimmelmiddelen is altijd milieubelastend, dus als u zonder kunt is dat de beste optie. Als u al schimmel heeft, heb ik een speciale spray om de schimmel te verwijderen. Kijk ook op schimmel bestrijden. - Basislaag aanbrengen
Als basislaag brengt u Moose Färg eerst 1 keer dun aan. Dit kan direct op het hout, er is geen grondlaag nodig. Moose F is zijn eigen grondverf. Zorg dat u de eerste laag verdunt met water, zo'n 5 à 10%. Zo kan de eerste laag heel mooi in het hout trekken.
- Tweede laag aanbrengen
Als de basislaag opgedroogd is dan kunt u de afwerklaag aanbrengen. Met de tweede laag maakt u het resultaat dekkend, bij lichte kleuren kan een derde laag nodig zijn. U dient dus minimaal 2 lagen aan te brengen. Tussen de lagen hoeft u het oppervlak te niet te schuren. Zorg voor een minimale temperatuur van rond de 13 graden, anders droogt de verf te langzaam.
Marijke (Stabroek) ''Hallo Jan en Ryanne, Eindelijk is nu mijn tuinhuis klaar en heel mooi geworden, zie foto. Gebruikte Moose Färg kleuren Skiffer Grå, Norrland Vitt en White wash wit voor de luifel. Mijn schilder was ook erg onder de indruk van de kwaliteit van het product.''
Conditie van de ondergrond
- Zorg ervoor dat hout luchtdroog is, dat betekent 17.9% vochtgehalte. Na 3 à 4 maanden in de openlucht is het meeste vers gezaagde hout meestal ok. U kunt het vochtgehalte meten met een vochtmeter, die kosten circa 200 euro, maar u kunt het beste uw houtleverancier vragen natuurlijk.
- Als het hout nog vochtig is als u verft is er geen man over boord. Maar, de sappen kunnen door de verf heen naar buiten komen en de verf droogt langzamer. Als u het vervolgens gewoon een half jaar laat staan kunt u weer over de eerste laag heen schilderen, geen probleem. Dit doorslaan gebeurt heel zelden bij zeer harsrijke houtsoorten zoals Douglas spinthout.
- Let ook op dat u de kopse kanten (waar het hout afgezaagd is) ook goed meeneemt. Dat voorkomt indringing van vocht en is erg belangrijk voor de duurzaamheid van uw werk.
- In sporadische gevallen blijkt de ondergrond toch niet verenigbaar, dat is goed te zien als de verf figuurtjes trekt (dit is een oppervlaktespannings effect). Dan lukt het helaas niet. Komt niet vaak voor maar bijvoorbeeld op Sikkens Amarol hecht Moose Färg verf niet. Even uitproberen is hier het beste.
- Schoonmaken hoeft niet als het nieuw hout is; als het verweerd is even goed afspuiten met de hogedrukspuit (de spraystand). Houd er rekening mee dat de verf goed moet kunnen drogen vooraleer er een bui overheen komt.
- Als het hout onbehandeld is of ruw dan gaat het drogen veel sneller want het water uit de verf kan heeft ook een uitweg in het hout. Voor hard hout en gelakt hout moet u echt goed ruw schuren (korrel 80) en wachten tot de verf is uitgehard vooraleer u de tweede laag aanbrengt. Dat geldt ook voor ingebruikname: laat de verf even goed uitharden vooraleer u gaat zitten.
Wilt u uw eigen Moose Färg kleurcombinaties proberen? Maak Moose Färg kleurencombinaties
Buiten schilderen met Moose Färg verf
Onderhoud en oververven bij buiten schilderen
Onderhoud is erg gemakkelijk, u hoeft eigenlijk niets te doen. Alleen als u groene of zwarte aanslag krijgt is het aan te raden om met een sopje van zeep, bijvoorbeeld Polarsken lijnoliezeep de verf even licht af te nemen en met water na te spoelen. Vooral niet met iets dat schuurt, maar met bijvoorbeeld een zachte spons. De verf wordt zo weer als nieuw. Mocht de verf wat verweerd zijn, dan kunt u na een schoonmaakbehandeling alles licht overkwasten en het resultaat is weer als nieuw. U hoeft dus niet tussentijds te schuren. De enige fout die u eigenlijk kunt maken is de verf te dik aanbrengen: dit maakt het eindresultaat kwetsbaarder.
Droogtijd bij buiten schilderen
De temperatuur en luchtvochtigheid spelen een grote rol bij het drogen. Het drogen kan soms een dag of 2 duren. Echt totaal watervast en uitgehard is de verf pas na een week. De verf kan in het begin weer vocht opnemen en zacht worden en in het slechtste geval iets afregenen. Ook hier weer geen man over boord, u kunt altijd bijverven naderhand. Zacht geworden verf kunt u rustig weer laten drogen overigens, dat is geen probleem. Beneden 15 °C gaat het droogproces veel langzamer en wordt de kans steeds groter dat er een bui overheen komt vooraleer de verf gedroogd is. Beneden de 10 ºC moet u echt niet meer verven.
UV bestendigheid van Moose Färg houtverf
Moose F dekkende beits biedt een goede bescherming tegen UV straling. Eventuele vergrijzing van het hout onder invloed van zonlicht is niet zichtbaar door de dekkende verflaag. Als u onze transparante beits Storuman Skydd buiten gebruikt zult u zeker elke 2 jaar de behandeling moeten herhalen. U kunt het zien als een laagje zonnebrand dat u moet verversen. Storuman Skydd is wat melkachtig, dat maakt het schilderen en doseren heel gemakkelijk. Het melkachtige verdwijnt en u krijgt een prachtig resultaat waarbij de houtnerf beter uitkomt.
Direct verf bestellen?
Schimmel en "het weer"
"Het weer" is heel hardnekkig en moet zo snel mogelijk de kop ingedrukt worden. U kunt het goed verwijderen met lijnoliezeep Polarsken, maar ik heb ook goede ervaringen met dunne bleek, dat verhelpt al veel. Als er zwarte schimmel in het hout komt kunt u een anti-schimmelmiddel gebruiken.
Wilt u schimmel en rot voorkomen vraag dan meer informatie of lees over schimmel bestrijden.
Boktor en houtworm zijn weer een ander gevaar. Deze kunt u bestrijden met oxaalzuur of boorzuur (borax). Oxaalzuur helpt ook tegen houtrot. Beide zuren zijn neurotoxisch dus kijk uit met het gebruik! In verdunde vorm kunnen beide middelen goed werken.
Bewaren en schoonmaken
U kunt Moose Färg heel gemakkelijk van uw handen, kleren en verfborstels verwijderen als de verf nog nat is, door ruim te spoelen met water en een beetje zeep, bijvoorbeeld Polarsken lijnoliezeep. Doe dit zo snel mogelijk. Als de verf doorgedroogd is gaat het slecht uit kleren, als het direct gebeurt is het er zo uit.
Moose Färg is ongeopend minimaal een jaar houdbaar. Sla de verf op bij lage temperatuur maar boven 5 °C. De verf mag absoluut niet bevriezen! Geopend en gebruikt is het van groot belang koel te bewaren, de bacteriën, die bij het gebruik zijn ingebracht houden van lijnolie en natuurlijk stijfsel en zo kunnen er interessante schimmelculturen ontstaan. Hoe kouder, hoe beter maar dus wel boven 5° C. Onder die temperatuur gaat de verf kapot, zeker als het bevriest.
Bij buiten schilderen is het aan te bevelen om een werkpotje te vullen en hier de verfborstel in te dopen. Daarmee voorkomt u dat bacteriën in de verf komen en zich later ontwikkelen zodat de verf bederft. Ongeopend of direct weer gesloten is de kans op bederf minimaal.
Aanbevolen producten voor buiten schilderen:
Veelgestelde vragen over buiten schilderen:
Om met Moose F buiten te kunnen schilderen moet het minimaal 15 graden zijn. Watergedragen verf droogt - of hardt uit - door zijn vocht af te geven aan de omgeving. Wanneer de buitentemperatuur laag is, duurt dit proces te lang en is de kans groot dat er een regenbui over de verf komt vooraleer deze volledig uitgehard is. De beste maanden om te verven zijn van april tot en met september.
Ja. Het is geen probleem om Moose Färg verf te verwerken bij hoge temperaturen of direct in de zon. Zorg er wel voor dat u de verf goed verdunt wanneer u gaat verven bij hoge temperaturen en vol in de zon. De kans op zichtbare kwaststreken neemt namelijk toe doordat de verf veel sneller droogt.
Wilt u persoonlijk deskundig advies?
Contacteer ons per e-mail of bel +316 55 333 165
of lees onze uitgebreide schildertips.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.