Hout behandelen met houtverf vereist goed nadenken vooraf! De Zweden doen dat al heel lang, hun huizen zijn immers overwegend van hout. Allereerst is het soort hout van belang want een goed resultaat hangt af van de goede combinatie van het hout met houtverf.
Relatief open hout zoals grenen, vuren, larix en andere pijnboom soorten hebben een groot porie oppervlak, ook intern in het hout. Weliswaar zijn er langzaam groeiende soorten (Siberisch grenen) die een iets dichtere celstructuur hebben maar ten opzichte van andere houtsoorten zijn ze “open”. Spinthout, de buitenkant van de boom is weer veel opener.
Hout moet goed kunnen ademen
en is (vaktaal) dimensioneel niet stabiel.
Het hout zet uit en krimpt met name met het vochtgehalte. In bijzonder droge gebieden in het binnenland van Zweden wordt hout vaak helemaal niet geverfd, men laat het gewoon grijs en later zwart worden.
In Nederland echter is het warmer, vochtiger en vooral langer vochtig. Daarom moet echte vocht indringing wel worden tegengegaan. Overigens bouwt men in Zweden vaak met wat betere kwaliteit hout (meer kernhout, vaak kwartiergezaagd en daarmee met een dichtere celstructuur, zie ook hieronder).
Hardere houtsoorten zoals eiken en tropisch en Europees hardhout (Rubina Acacia bijvoorbeeld) zijn dichter van structuur en krimpen minder maar een goede houtverf geeft toch de gelegendheid om te ademen.
Red cedar is helemaal bijzonder door stoffen, die houtrot tegen gaan. Technisch hoeft red cedar niet met houtverf te worden behandeld maar velen kiezen toch voor een esthetische behandeling kleur of transparant.
De kapschuren zoals boven te zien in de foto gallerij zijn ook te koop voor particulieren, stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie. Zij verkopen ook bv. inlands larix en douglas.
Als u hout moet kiezen voor een blokhut beveel ik ruwbezaagd hout aan in plaats van het in Nederland gebruikelijke geschaafde hout. Dat geeft een meer ademend oppervlak. Als u de kans heeft kunt u om kwartiergezaagd hout vragen, dat heeft de jaarlijnen parallel lopen doordat de stam op de kern wordt gezaagd. Kernhout is ook altijd beter dan hout van de buitenkant (spinthout) want compacter van celstructuur dus bestendiger tegen vocht (water) indringing en celdegradatie. Voor potdekselen denk eens aan het zgn. Zweeds rabbat zie de foto boven in de gallerij.
Vochttransport door hout en waarom houtverf dampopen moet zijn
Bij onbehandeld hout zorgt het verschil in luchtvochtigheid langs de binnen- en buitenkant vochttransport door het hout. Dat is dus wat anders dan gewoon vocht (water). Dat trekt vooral in het hout als de houtcellen stuk gaan of het hout niet is behandeld met houtverf.
Waterdampspanning is sterk afhankelijk van de temperatuur: hoe kouder hoe droger. Omdat bij betimmeringen de temperatuur aan de binnenzijde meestal hoger is dan aan de binnenzijde meestal hoger is dan aan de buitenzijde zal er dus waterdamptransport optreden van binnen naar buiten.Het afwerken (schilderen) van hout met houtverf remt dit transport vaak sterk: hoe dichter de houtverf hoe trager het vochtdamptransport in een houten constructie verloopt. Het kenmerk van Moose Färg houtverf is een zeer hoge dampdoorlatendheid. Normaal is het niet verstandig hout aan beide kanten te schilderen: dit sluit het hout op en leidt tot versneld bladderen. Met Moose Färg houtverf is dat niet het geval.
Aanslag op het hout voorkomen en bestrijden
Als uw hout eenmaal met houtverf behandeld is kan er aan de buitenkant en binnenkant soms toch nog het een en ander gebeuren. In een vochtige omgeving (bijvoorbeeld onder de bomen) kan groene aanslag onstaan (algen). Ook kan in het hout een zwarte schimmel gaan groeien (“het weer”). Beiden zijn goed te bestrijden als u er op tijd bij bent. Mits verdund gebruikt is Moose Färg houtverf hiertegen bestand.
Een goed middel tegen zowel groene en zwarte aanslag (het weer) is gewoon verdund chloorbleekmiddel met wat lijnoliezeep. Een sterker middel is Forebyg (Grund anti schimmel) dat vooral goed is tegen “het weer”. Tegen houtworm kunt u boorzuur gebruiken maar gelukkig komt de boktor in Nederland niet erg veel voor.
Anti schimmel direct bestellen? Klik hier
Houtkleur behouden?
Wilt u de mooie houtkleur langer vasthouden, neem dan Storuman Skydd, dat haalt de nerf naar voren en laat de kleur nog beter uitkomen en beschermt tegen UV. Bij een transparant product zult u de behandeling wel regelmatiger moeten herhalen voor een optimaal effect. Storuman Skydd kunt u op dezelfde manier gebruiken als de verfsoorten met pigment.
Kleurloze transparante beits bestellen? Voor prijzen klik op: Storuman Skydd
Western cedar (Thuja plicata) bevat zelf toxische stoffen(Tropolones)
die zorgen voor de opmerkelijke duurzaamheid van deze lichte naaldhoutsoort. Het kernhout van Western red cedar is daardoor goed bestand tegen schimmelaantasting die houtrotschade veroorzaakt. Hierdoor is het mogelijk Western red cedar onbehandeld buiten toe te passen.
Blootgesteld aan weer en wind verweert Western red cedar en Oregon pine vrij snel het krijgt een zilvergrijsachtige kleur en wordt vervolgens zwartig. Veel mensen vinden dit niet mooi. Met Storuman Skydd wordt de vergrijzing sterk geremd en blijft het hout langer mooi. U kunt ook een kleur nemen of Storuman Skydd houtverf mengen met wat wit zodat een lichte waas onstaat. Deze zal de uv nog beter remmen en geeft een estetisch fraai effect.
De juiste houtverf bestellen? Voor prijzen klik hier: Moose Färg houtverf bestellen
Douglas is roze-bruin, het van oude bomen in de VS afkomstige hout staat in Nederland bekend als Oregon pine. Als het kwartiers gezaagd wordt heeft het een fraaie streeptekening. Met Storuman Skydd komt deze zeer fraai uit.